Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kolesá

Test: Kolesá DT Swiss XM 1501 Spline One 30 mm

Odolné a pritom ľahké kolesá patria k tým najlepším.
Hodnotenie: 5/5
945
bikeradar
Test: Kolesá DT Swiss XM 1501 Spline One 30 mm

Kolesá DT Swiss XM 1501 Spline One 30 mm (Mick Kirkman/Immediate Media)

Verdikt: Na hliníkové kolesá sú celkom drahé, no ponúkajú lepšie jazdné vlastnosti ako väčšina karbónových. Pre nás sa stali najobľúbenejšími na trhu.­

Plusy: Odolné a ľahké (1677g) ráfiky dostupné v širokej škále šírok, tuhý, no nie nepríjemne tvrdý výplet, a perfektne fungujúce náboje vlastnej značky

Mínusy: Sú drahé (no stoja za to)

Kúpte ak: Máte peniaze na najvšestrannejšie kolesá na trhu

Na hliníkové kolesá sú trochu pridrahé, minimálne pri prvom pohľade na cenovku a materiál. Kolesá z línie XM 1501 Spline sú však tak dobré, že vlastnosťami a výkonom hravo predbehnú väčšinu karbónových. Skúšali sme ich v rôznych priemeroch aj šírkach ráfikov, a vždy ponúkli vynikajúci pomer obratnosti, komfortu a odolnosti. Podľa nás sú tými najlepšími trailovými kolesami, aké si môžete v súčasnosti kúpiť.

V ponuke je viacero šírok ráfikov, a tieto s vnútorným priemerom 29 mm sú dokonalým partnerom pre 2,35-2,6-palcové plášte, ktoré sa na nich nafúknu približne na šírku 60 mm. Ráfiky dostanete s predinštalovanou páskou. Vďaka plytkému vnútru sa na ne plášte obúvajú ľahko, no pätke nedovolia vyskočiť ani pri naozaj nízkych tlakoch.

DT Swiss bolo kedysi notoricky známe mäkkými ráfikmi, ktoré sa dali preliačiť na povel. 1501-ky sú však neporovnateľne odolnejšie, a to aj napriek tomu, že vôbec nevážia veľa. Vďaka pevne napnutým dlhým špiciam s priamym ťahom zároveň perfektne držia stopu a okamžite reagujú na každé myknutie rajdov.

Napriek torznej tuhosti však nie sú priliš tvrdé, a cez rozbité sekcie preplávajú pohodlnejšie ako väčšina karbónových kolies na trhu. Kombinácia týchto vlastností dokáže pretransformovať pocit z jazdy na akomkoľvek biku, najmä ak nahradia starší a lacnejší set.

DT Swiss cibrí dizajn svojich nábojov už desaťročia, a výsledky hovoria samé za seba. Záber zúbkovanej pružinovej spojky je v porovnaní s tými najrýchlejšími voľnobežkami na trhu trochu pomalý, no takáto voľnobežka toho zároveň vydrží naozaj veľa.

Ak vás väčší uhol záberu odrádza, v ponuke sú aj spojky s viacerými zúbkami, ktoré záber zrýchlia. Orech sa rozoberá ľahko s tými najzákladnejšími nástrojmi, a vymeniť ich nie je žiadna veda.

V ponuke je po novom aj rad pre e-biky, ktorý lepšie zvládne extra watty motora.

Vaše komentáre

Aktuality

17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

Včera 10:46 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Včera 10:30 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

Včera 09:19 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu