Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Návod: Ako prekonať strach na horskom bicykli?

Svetová šampiónka a trénerka Katy Curd prezradila jej najlepšie rady, ako sa preniesť cez mentálne bloky.
bikeradar

Každý sme si tým prešli. Prvky na traily pri ktorých vždy zastaneme alebo spomalíme len kôli strachu. Ten jeden drop alebo skok, ktorý vždy obíjdeme. Tento pocit poznajú začiatočníci ako profesionáli. Tí druhí však pravdepodobne vedia s týmto pocitom ovela lepšie narábať. Tu je niekoľko jednoduchých tipov ako pri bicyklovaní trénovať ten najdoležitejší sval, mozog.

Svetová šampiónka v disciplíne 4X a špičková zjazdárka Katy Curd si prekonávaním strachu počas svojej kariéry mnohokrát prešla a teraz ako kvalifikovaná trénerka rozširuje svoje vedomosti medzi ostatných.

Katy Curd – profesionálna zjazdárka, majsterka sveta vo fourcrosse a trénerka.

„Myslím, že je jedno na akej úrovni jazdec je, každý má svoje ťažkosti s niektorými vecami. A jazdenie je jedna z vecí v ktorej sa človek môže vždy zlepšovať. Väčšinou, už po troch krokoch ľudia prechádzajú veci pri ktorých boli zaseknutý a premenia jazdu z obavami na zábavu.“

1. Zmeň spôsob akým o prekážke myslíš

„Je užitočné trochu poprehadzovať myšlienky opačným smerom”, hovorí Katy.

Namiesto myslenia na katastrofické scenáre a obavy z toho niečo spraviť je produktívnejšie sa sústrediť na to čo robiť aby to vyšlo. Napríklad pozícia tela, správny nájazd k prekážke, kontrola bezpečnosti okolia, atď..

2. Sústreď sa viac na techniku a menej na prekážku

Sústredenie sa na techniku jazdy namiesto prekážky samotnej nadväzuje na prvý bod. Veľmi užitočné je nacvičovať si túto techniku na nečisto, ideálne na podobných prekážkach, ktoré sme už ste už zvládli.

„Pri trénovaní často pozorujem, že keď ľudom poviem aby sa sústredili na jednu konkrétnu vec alebo pocit, prestanú myslieť a obávať sa svojho cieľa.“

Dobrým príkladom je pozícia nôh, je to jednoduchá a malá zmena, ktorá môže mať veľký pozitívny dopad na prechod rozbitými časťami a skákanie.

3. Zisti, z čoho máš strach

Ak by sa ťa niekto spýtal čoho sa bojíš, odpoveď by bola napr. „tamten skok“ alebo niečo konkrétne ako „ten vysoký odraz“ alebo „ďaleký dopad“.

Skús zistiť čo konkrétne ťa straší. Či to je predstava nohy vyšmyknutej z pedálu alebo kotrmelca cez riadidlá.  Ak je to problém techniky, je dobré cvičiť ju na menších prekážkach tak ako v bode dva. Ak je to napríklad strach z narazenia do stromu, pomôže zmena smeru jazdy cez prekážku.

Ak je prvá odpoveď všeobecná ako „mám strach z pádu“, vždy je výhodné zamyslieť sa nad konkrétnym scenárom. Tak sa najjednoduchšie nájdu spôsoby ako tým scenárom im zabrániť.

4. Nechaj narásť svoje sebavedomie postupne

Zväčši si istotu na malých prekážkach. Sebavedomie extrémne dôležité. Dôvera vo vlastné schopnosti je to hlavné čo ti pomôže prejsť cez prekážky a vznášať sa dolu trailom.

Katy tvrdí, že je to celé o tom cítiť sa dobre PRED tým ako človek posúva svoju mentálnu bariéru. Nezávisle na veľkosti a strašidelnosti prekážky pred sebou, vždy je dôležité byť si istý a baviť sa na tých predošlých prvkoch trailu. Opakovanie do miery, kedy sa stanú už zvládnuté veci bežnými, možno až nudnými vám dodá potrebné schopnosť, a rutinu. No a najmä pocit, že CHCETE vyskúšať niečo ťažšie.

„Ak som pri cvičných jazdách na svetovom šampionáte narazila na niečo z čoho som mala strach, prechádzala som to znovu a znovu dokola, dokým sa to nezlepšilo.“

5. Pravidlo troch

„Toto je niečo čo často používam sama“, hovorí Katy a nie je to žiadny zvláštny rituál pred jazdou.

„Ako som vravela o opakovaní problematických častí pri šampionáte, vynašla som si pravidlo troch. Ak som pred prekážkou zastavila a neprešla ju ani na tretí pokus, Jednoducho som odišla a nemyslela na ňu. Vrátila som sa k nej až neskôr alebo na druhý deň. Inak by som začala tuhnúť, hnevať sa a nedokázala by som sa sústrediť na zvyšok trate.“

Aj vrcholový športovci ako Katy Curd dostanú raz za čas mentálny blok. Je jednoduché prekážky obchádzať ale to vie negatívne ovplyvniť zvyšok jazdenia a vašu náladu všeobecne.
6. Obrátené pravidlo troch

Po tom čo ste konečne zdolali svoj cieľ, spečatiť svoj úspech je rovnako dôležité ako ho dosiahnuť. Je potreba sa zásobiť dôkazmi a vyzbrojiť skúsenosťami tak, aby ďalšie stretnutie medzi vami a vaším“nepriateľom“ bolo jasné, že ho máte v hrsti a nebola to len náhoda.

„Ak ste ten obávaný krok spravili len raz. Strach sa môže ľahko vrátiť a budete začínať tam kde naposledy. Po troch podarených pokusoch viete, že to naozaj zvládnete a ak by sa niečo aj malo vymknúť kontrole je väčšia šanca, že to ustojíte“, dodáva Katy.

„Navyše, po treťom úspešnom pokuse prichádza tá najväčšia eufória.“

7. Spätná väzba

Dať hlavy dohromady tiež obvykle pomáha. Ak vás kamaráti dokážu pozorovať, podporiť a konštruktívne okomentovať, môže to byť veľká pomoc.

Ak sa zaseknete na niečom s čím máte osobný problém, veľmi pomáha počuť pozorovania  tretej osoby. môžu vidieť prekážku z iného uhla a spoločne si uvedomíte ako malý rozdiel je medzi tým čo už viete a tým čoho sa bojíte. Navyše, ak im v kritike dôverujete, pomôžu vám aj s technikou. Napr. náklon bicykla v zákrute a poloha tela sa vždy zdajú výraznejšie subjektívne ako pri pozorovaní z tretej osoby.

Či už v rukách kamarátov alebo prilepená o strom dokáže veľmi pomôcť aj kamera. A v neposlednom rade investícia do dobrého trénera. Ak je niečo čo Vás opakovane trápi, najefektívnejší spôsob ako problémy zdolať je priať pomoc od človeka čo si tým prešiel a vie vám proces zdolávania strachu vysvetliť.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu