Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Helmy

Test: Dámska helma Specialized Prevail II

Nový model obľúbenej helmy lepšie vetrá, je ľahší, menší a krajší.
Hodnotenie: 4.5/5
239,90
bikeradar

Verdikt: Dôraz kladie najmä na bezpečnosť a dobré odvetrávanie. Zároveň na hlave sedí lepšie a zvonku má krajší tvar.

Plusy: Nižšia hmotnosť a nižší profil ako predchádzajúci model, naozaj pohodlná, výborne vetrá

Mínusy: Grafika sa na niekoľkých miestach zošúchala, za túto cenu už by mohla mať aj MIPS

Kúpte ak: Chcete jednu z najlepších heliem na trhu bez kompromisov medzi ochranou a kvalitou vetrania

Prevail je už roky topmodelom medzi cestnými a XC helmami v ponuek Specializedu. Vždy bola zameraná na čo najlepšie odvetrávanie a aerodynamický tvar. Nový model Prevail II stavia na rovnakých základoch, no uberá na hmotnosti aj na objeme.

Novinku na rok 2017 sme podrobili deviatim mesiacom testovania všade od zimných mesiacov až po cyklodovolenku v Taliansku uprostred leta. Prežila nespočetne veľa transportov v kufri auta aj v podpalubí lietadla. Jediné, čo prezrádza tisíce kilometrov je pár škrabancov.

Inak však na hlave sedí presne tak pohodlne ako keď k nám prišla na test.

Unisex tvar

Helma, ktorú sme testovali, je síce označená ako dámska, no v skutočnosti ju do tejto kategórie zaraďuje len farba. Väčšina heliem na trhu vrátane tejto je unisex, pretože medzi pohlaviami neexistujú žiadne anatomické rozdiely v tejto časti tela. Úžitok z tohto testu tak budú mať tak ženy ako muži.

Ak sa vám teda zapáči nejaká farba z mužskej línie a naopak, smelo po nej môžete siahnuť – ide o tú istú helmu v tej istej veľkosti. Celkovo tak počet farieb na výber narastá na šesť.

Nám osobne sa však najviac páčila práve taáto tyrkysová s ostrozelenými pásikmi. Je výrazná a pritom príliš nekričí, a zároveň dostatočne unisex na to, aby si helmu mohol požičať aj partner.

Rovnaký na „dámskej“ aj „pánskej“ verzii je aj uťahovací systém, ktorý vzadu sedí presne tam kde má pod okcipitálnym výstupkom na lebke. Vďaka tomu je možné ponad uťahovaciu kolísku vytiahnuť von cop – či už dámsky, alebo pánsky. Tento vzniknutý priestor Specialized volá „hair port“

Veľký nasávací otvor vpredu má obchodný názov Mega Mouthport
Vetranie, vetranie, a ešte trochu vetrania

Helmy spravidla kladú dôraz buď na kvalitu odvetrávania, alebo na bezpečnosť. Hlavným kompromisom je obvykle hmotnosť.

Prevail II má vnútro odliate z viacerých rôznych hustôt peny EPS. V nej je zapustená aramidová kostra. Aramid je typom syntetického vlákna používaného napríklad v letectve pre jeho výnimočnú pevnosť a tepelnú odolnosť. Jeden typ aramidu určite poznáte: kevlar sa používa napríklad v nepriestreľných vestách.

Vďaka aramidovej kostre si dokáže helma zachovať rovnakú pevnosť a odolnosť voči nárazom aj s menším objemom expandovaného polystyrénu. Vďaka tomu je nielen ľahšia, ale zároveň aj menšia. Ďalších pár gramov šetrí aj plastová škrupina chýbajúca takmer v celej zadnej časti helmy.

Jednou z najsilnejších stránok starého modelu bolo odvetrávanie, a Prevail II predchodcovi rozhodne nerobí hanbu. Vetracie otvory sú navrhnuté tak, aby doslova nasávali vzduch spredu a vyfukovali ho zozadu. Obrovský nasávací otvor vpredu nazvaný Mega Mouthport naberá za jazdy vzduch a vnútorné kanáliky ho rozvádzajú po hlave.

Rozdiel pri porovnaní oboch heliem je viditeľný na prvý pohľad. Vetracie otvory sú umiestnené v externých kanáloch na vedenie vzduchu, a hoci sú menšie, je ich viac.

Prevail vs Prevail II

Okrem nového modelu sme testovali aj ten predchádzajúcich. Zmeny sú vítané a v praxi citeľné.

Hmotnosť klesla vďaka viacerými úpravám. Jednou z nich je menej tvrdej škrupiny na povrchu

Výrazne sa zmenil vonkajší tvar helmy. Prevail II je oveľa kompaktnejšia a sedí bližšie pri hlave. Výsledkom je, že v nej vyzeráte oveľa menej ako hríbik, a to väčšina z vás určite ocení.

Výrazne nižia je aj hmotnosť. Prvý Prevail vážil celkom rozumných 221 g, no novinka hmotnosť skresáva takmer o 30 g na 193 g. Rozdiel je citeľný už pri poťažkaní, nehovoriac o tom, aký je po niekoľkých hodinách v sedle.

Prevail II (naľavo) bok po boku s predchádzajúcim modelom (Aoife Glass/Immediate Media)
Oba modely majú vnútorné kanáliky, ktoré umožňujú vzduchu prúdiť ponad hlavu (Aoife Glass/Immediate Media)
Jazdné dojmy

Prevail II je podľa nás jednou z najpohodlnejších heliem na trhu vôbec. Aj po skončení testovania sa k nej stále radi vraciame. Na hlave sedí pevne a pritom pohodlne, a otočné koliesko na uťahovanie sa dá ľahko doladiť aj počas jazdy.

Vetracie otvory dokážu efektívne a citeľne rozvádzať vzduch po hlave a ich funkčný dizajn oceníte najmä v horúcich dňoch kedy vládne úplne bezvetrie. Stačí trochu prišliapnuť do pedálov a na vrchu hlavy okamžite ucítite príjemný vánok napriek tomu, že vonku sa ani lístok nepohne.

Zamilovali sme si aj takú drobnosť ako spojky popruhov Tri Fix, ktoré zabraňujú, aby sa popruhy zarezávali do uší. Spätne sme ich ocenili najmä vtedy, keď sme testovali iné helmy, ktoré ich nemali.

Ak sa zvyknete na biku dobre spotiť, určite oceníte aj ďalšiu funkčnú vychytávku – polstrovanie na čele, ktoré funguje ako odkvap. Odvádza pot na bok aby nestekal priamo do očí. Opäť sme naň s láskou spomínali hlavne vtedy, keď sme helmu vymenili za inú a na dlhom výšľape dostali potôčik štipľavého potu do oka.

Jedinou muchou je, že v tejto cenovej hladine by ste už právom očakávali bezpečnostnú vrstvu MIPS. Je pravda, že by s ňou bola helma ťažšia, väčšia, a pravdepodobne aj menej pohodlná, no bezpečnosť je vždy na prvom mieste.

Cena, veľkosti a farby

Prevail II je dostupná v troch veľkostiach: S (51-56 cm), M (55-59 cm) a L (59-63 cm). My sme ju testovali vo veľkosti S.

Stojí 239,90 € a u nás sa dá zohnať v šiestich farbách a farebných kombináciách. Farby sú však špecifické pre rôzne časti sveta, a ak pohľadáte, možno sa vám podarí cez net zohnať aj nejaká unikátna.

Špecifikácie

 

Názov: Prevail II
Výrobca: Specialized

Dostupné veľkosti: S M L

Mužský/ženský model: Mužský aj ženský

Hmotnosť: 193 g (veľkosť S)

Reflexné prvky: áno

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu