Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Obuv

Test: Cestné tretry DMT RS1

Supertuhé črievičky na asfalt.
Hodnotenie: 3/5
321,79
bikeradar
Test: Cestné tretry DMT RS1

RS1-ky majú celkom unikátny spôsob zapínania

Verdikt: Pred kúpou si ich určite vyskúšajte – utrpenie jedného jazdca môže byť dokonalý komfort pre druhého.

Plusy: Tuhé podrážky, opora pri pedálovaní, dizajn

Mínusy: Točítko Boa vás možno bude tlačiť, nastavovanie dá zabrať

Kúpte ak: Chcete tretry s čo najtvrdšou podrážkou a výborným vetraním

Cestné RS1-ky od DMT sa uťahujú pomocou unikátneho lankového systému Boa. Paralelne vedúca dvojica laniek je zakotvená vo vonkajšej hrane karbónovej podrážky. Predtým ako prídu k točítku Boa L6 obídu celú tretru jeden a štvrťkrát. Ľavá a pravá strana zvršku sa navyše vrstvia jeden na druhú podobne ako by ste balili wrap. Akurát namiesto kuracích kúskov a zeleniny použijete vlastnú nohu, a namiesto tortilly krásny matný čierny taliansky dizajn.

Lanká vedú cez šesť nylonových trubíc a zapustené sú aj v samotnej karbónovej podrážke.

Zvršok je vyrobený z tuhého a robustného mikrovláknového materiálu. Pod miestami kde vedú šnúrky nájdete štedré polstrovanie, rovnako ako v oblasti členka. Kolíska na pätu je lemovaná malými silikónovými bodkami aby sa tretry nevyzúvali, a vložka s gumeným jadrom má protišmykovú úpravu. Malý gumený opätok na päte je vymeniteľný, no je škoda, že podobný nenájdete aj vpredu. Karbónové špičky sa tak rýchlo ošúchajú.

Odvetrávanie zabezpečujú veľké perforácie na špičke a veľký vetrací otvor v prednej časti podrážky. Podrážka z jednosmerného karbónu má konštrukciu pripomínajúcu vaničku, a jej anatomicky vytvarované vnútro spolu s tenkou vložkou poskytujú chodidlu veľmi dobrú oporu.

RS1-ky majú jednu z najtvrdších podrážok, aké sme kedy testovali a tak hravo zužitkujú watty tých najsilnejších jazdcov. Ak však nepoužívate pedále Look, určite utiahnite nastavovaciu maticu. V opačnom prípade bude pri každej nerovnosti na ceste hrkať vnútri tretry.

Každé cvaknutie systému Boa tretru utiahne o milimeter. Lanká sú však veľmi dlhé a vedené netradične. Tretry je preto nutné uťahovať naozaj silno, aby dokázalo točítko prekonať trenie laniek.

„RS1-ky majú jednu z najtvrdších podrážok, aké sme kedy testovali a tak hravo zužitkujú watty tých najsilnejších jazdcov“

https://www.instagram.com/p/BJxp1rmAulP/

Cestný pretekár Elia Viviani s RS1 v rukách.

Točítko samotné sedí na vrchu jazyka mierne uhnuté do vonkajšej strany. Niektorí testeri sa sťažovali na tlakový bod rovno pod ním. Iní s ním zase nemali žiaden problém. Zvolili by sme však iný model systému Boa. Namiesto dvojsmerného, ktorým sa dá po stupienkoch tretra aj povoľovať je tu taký, ktorý potiahnutím hore kompletne odistíte.

Diskomfort z kolieska tlačiaceho na nárt nohy sa pri jazde značne zredukoval, no nikdy neodišiel úplne. Na vrchu nohy sme mali viditeľné otlačeniny od zvršku – tam, kde sa prekladá jedna strana cez druhú, aj nad špičkou, kde sa zase materiál trochu zhúžval. Tento problém rozhodne nebudú mať všetci jazdci. Elia Viviani napríklad v týchto istých tretrách vyhral olympijské omnium v Riu. DMT okrem toho odporúča zvoliť o pol čísla menšiu veľkosť, než bežne nosíte.

Špička je zvnútra priestranná, a vetranie počas jazdy funguje efektívne. Náš testovací pár vo veľkosti 45 vážil 620 g. To je o niečo viac, než vážil predchádzajúci topmodel R1. Invenčný dizajn týchto nových tretier oceňujeme, škoda však že nepatrí zároveň medzi najpraktickejšie.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu