Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Helmy

Test: Helma Fox Proframe

Veľká helma s komfortom malej.
Hodnotenie: 3.5/5
295
bikeradar

Verdikt: Dobrá voľba pre enduro jazdcov a pretekárov jazdiacich na tých najnáročnejších tratiach.

 Veľmi dobré odvetrávanie sa pri šliapaní do pedálov naozaj hodí, a zabraňuje zahmlievaniu sa okuliarov

 Tenké polstrovanie na čele nie je po hodinách v sedle až tak pohodlné

Kúpte ak: Ste enduro pretekár hľadajúci full-face helmu, ktorú si nemusíte dávať dole na výšľapoch

Proframe podľa vlastných slov Foxu ponúka „priedušnosť open-face helmy s bezpečnostnými certifikátmi na zjazd.“ Navrhnutá je pre moderného všestranného jazdca, ktorý na jednom biku robí všetko, vrátané toho, na čo kedysi z garáže vyberal zjazďák. Na výšľapoch by mala byť dostatočne pohodlná, a na zjazdoch ponúknuť sebavedomie chrániča brady v zornom poli.

Absencia hmotnosti

Hneď pri prvom nasadení tejto helmy si všimnete viacero vecí. Tou najprekvapivejšou je, že pri zatvorených očiach by ste si mysleli, že máte na hlave malú trailovú helmu, nie integrálku. Minimalistické vypchávky a veľké vetracie otvory zabraňujú pre zjazdárov známemu pocitu, že ste práve hlavu zaborili do gauča. To, či to oceníte, je na vás.

Druhým charakteristickým poznávacím znamením je hmotnosť, vlastne jej absencia. Naše testovacie M-ko vážilo len smiešnych 725 g – pre porovnanie, väčšina zjazdových integrálok váži bezpečne cez kilo.

Helmu predstavil vo videu zjazdár Loris Vergier.

Pohodlné dýchanie

Vnútorný tvar sa dá prispôsobiť za pomoci rôznych vypchávok pribalených v krabici. Počas prvých pár výjazdov sa vypchávky postupne prispôsobili tvaru hlavy. Vďaka tomu bola helma o niečo pohodlnejšia, no zároveň už pocitovo nesedela na hlave tak pevne a bezpečne. Vymenili sme ich teda za hrubšie. Berte túto vlastnosť do úvahy, keď si budete vyberať veľkosť. (Ako vždy určite osobne v kamennom obchode.)

Prečo existuje táto helma však pochopíte až na prvom dlhšom výšľape. Pocit príliš dlhého pobytu v parnej saune a klaustrofobické záchvaty vás tu jedndoucho nečakajú . Dýcha sa v nej ľahšie, a bez pocitu nasávania vzduchu cez sitko. Ako bonus sa oveľa pomalšie zahmlievajú veľké zjazdové okuliare, dokonca aj vo vlhké dni.

Otočte bike smerom nadol a aj tu vstupujú do hry veľké vetracie otvory. Efektívne nasávajú množstvo vzduchu a citeľne ho rozvádzajú po celom povrchu hlavy.

Málo polstrovania na čele

Naša jediná skutočná výhrada smeruje k polstrovaniu na čele. Malo by byť o niečo hrubšie. Takto občas dovolí plastovému okraju systému MIPS šúchať sa o kožu na čele.

Najmä počas dlhších výjazdov nám to začalo naozaj vadiť, a s postupným prispôsobovaním sa vypchávok sa to ešte zhoršilo. Z výstelky MIPS sme trochu odstrihli nožničkami a o niečo to pomohlo. Širšia vypchávka by však bola každopádne lepším riešením.

Ak si spolu s helmou nasadíte aj veľké zjazdové okuliare, na hlave sedí veľmi pevne. Bez nich však kvôli absencii uťahovacej čelenky nesedí na hlave až tak priliehavo ako klasická integrálna helma, či dobre sediaca trailová.

Hoci spĺňa bezpečnostný ASTM štandard pre integrálne zjazdové helmy, na zjazďák by sme ju predsa len neodporúčali. Organizátor britskej zjazdovej série Si Paton sa už dokonca vyjadril, že na pretekoch, ktoré organizuje, ju nepovolí. Na enduro preteky však ide o dobrú voľbu, ktorú oceníte najmä počas hlavnej sezóny, keď teplota vystúpa nad 20 stupňov celzia.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 10:46 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Včera 10:30 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

Včera 09:19 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

20.04.2024 43-ročný Alejandro Valverde suverénne vyhral gravelové preteky Svetového pohára La Indomable.

Valverde zvíťazil na 96-kilometrovej trati s prevýšením 2 400 m v španielskej provincii Almeria. Na druhom mieste skončil francúzsky jazdec Hugo Drechou (Groove Gravel) pred Portugalčanom Tiagom Ferreirom (Vouzela BH).

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu